2011 m. vasario 1 d., antradienis

Ne už to ištekėjau…



   Pragmatiškos vedybos  
 
      Naujajame Testamente galima rasti tokius žodžius apie meilę: ,,Meilė kantri, meilė maloninga, ji nepavydi; meilė nesididžiuoja ir neišpuiksta. Ji nesielgia netinkamai, neieško sau naudos, nepasiduoda piktumui, pamiršta kas buvo bloga, nesidžiaugia neteisybe, su džiaugsmu pritaria tiesai. Ji visa pakelia, visa tiki, viskuo viliasi ir visa ištveria. Meilė niekada nesibaigia“ (1 Kor 13, 4–8). 
      Ši vieta Šventajame Rašte dar vadinama himnu nesavanaudiškai meilei. Ir iš tiesų, ar begali būti gražesnių eilučių nuostabiausiam jausmui – meilei išreikšti! Manau, su tuo sutiks daugelis. Štai koks kelrodis yra duotas žmonijai daugiau kaip 2000 metų. Į jį verta žvilgčioti dieną naktį…
      Meilė yra galingas stimulas ir sudarant įvairius žmogiškus darinius: santuokas, sąjungas. Dariniai, sudaryti iš prievolės ar baimės, yra priešingi meilei, ir nors tobula meilė išveja baimę (1 Jn 4, 18), baimių – mirties, senatvės, finansinio kracho, nesėkmingų vedybų ir kitų – žmogaus gyvenime dar gana daug.
Tad suprantama, kad kliūčių vienam didžiausių palaiminimų šioje žemėje – šeimai sukurti ir ją išlaikyti, yra nemažai. Gilioje senovėje tos kliūtys dar buvo karas, badas, maras.
      Gal dabar padėtis vis dėl to pasikeitė? Žinia, vedant ar tekant – sudarant santuoką – kaip kraitį gauname ne tik gyvenimo draugą, bet ir šeimos, kurioje išaugo sutuoktinis, tradicijas, kultūrą, bendravimo įpročius ir… uošvius. Vienų jie vienokie, kitų – kitokie. Geresni, blogesni, turtingi ir nelabai… Dėl vienų mes džiaugiamės, dėl kitų daugiau kenčiame. Sudarius dviejų žmonių sandorą – santuoką, privalome vienas kitą gerbti, nes be pagarbos negali būti jokių tarpusavio santykių: tolerancijos, susikalbėjimo, bet svarbiausia – meilės! Be pagarbos negali būti statomas joks, net mažiausias tarpusavio supratimo tiltelis.
      O kartais norint iškęsti vedybas su išskaičiavimu, arba kitaip sakant, paversti pragmatiškas paliaubas vedybiniame gyvenime tikra ramybe ir taika, reikia iškęsti skausmą ir kančias. O jei ne, imamasi ryžtingų veiksmų.                            
Įstojęs į kokią sąjungą ar organizaciją, – to nori, ar ne – tampi jos darbų, vertybių ir ideologijos dalininku – kas pilama ant galvos, nuteka ir ant kūno. Jei tos vertybės neverčia tavęs keisti lytį ar nuolat kęsti nepamatuotą uošvių kišimąsi į tavo šeimos reikalus, dar nieko... Bet kada taip atsitinka, tada kyla sveikas noras pasakyti naujiems ,,tėčiams“ ir ,,mamoms“ – darykite tvarką savo namuose, o mes patys susitvarkysime!
     O jei uošviai įtakingi, plačiai išsikeroję ar tiesiog pikti neišmanėliai? Tada ir prasideda! Jie ir toliau bando – ar tai įsižeidę, ar vedini nesveikų ambicijų – daryti tvarką tavo namuose. Kaip drįsti mūsų neklausyti ir nevykdyti, ką tau liepiam?! Kas tu toks – vedei mūsų dukrą, tapai mūsų šeimos nariu, tai ir vykdyk viską, ką tau prisakom, nes…
      Kartais, tau nesant namuose, jie gali ateiti ir perstumdyti baldus tavo miegamajame. Na, o jei ir to ne gana ramybei išbalansuoti, imasi kitokių veiksmų – parašo į kokią instanciją prieš tave skundą, kad baudei savo neklusnų vaiką, kai šis pabėgo iš pamokų. Jei ir tai nepadeda, jie sukursto prieš tave, papirkę dovanomis ir pažadais, tavo žmoną. Vieną dieną ji pasako, kad jei nedarysi taip ir anaip, neduos tau to ar ano... Ir Pandoros skrynia atrakinama neribotam laikui. Nei iš šio, nei iš to.               
      Štai dabar tavo namuose priešas, kuris atvirai kariauja prieš tave. O kartu su jais – ir grupė draugų…
      Na, o jei yra bendras ūkis, pvz., auginate karves, kiaules… Ir tavo uošviai sukurstė prieš tave aplinkinius, kurie ,,geranoriškai“ nusprendė, kad nuo šiol nebeparduosi nė vieno paršo prieš tai jo neužregistravęs ir neįvėręs jam į ausį specialaus auskaro, apie kurį turi žinoti tavo šalies ir šalies, su kuria draugauja tavo vyriausybė, piliečiai, – net nepaskersi jo! Štai taip, tokios taisyklės!
      Na, tarkim, dėl paršo tu nusileidi… Bet naujieji tėčiai vis nerimsta. Uošvis, netyčia supainiojęs paprastą ir normalią kavinę su paranormalia, ne vieša ,,Men’s Factory“ įstaiga, įgauna keistų polinkių ir bando priversti vyriškąją šeimos dalį šokti ratelį: ,,O jūs vaikai taip darykit, kaip senelis daro...“
      Jei ir tai nesuveikia, ačiū Dievui, tautoje dar pakanka sveiko proto žmonių, tada metamas itin subtilus koziris – vieną dieną žmona nusprendžia – pasikeisiu lytį, kam man toks vyras, nei milijono, nei… Ir pareiškia nebenorinti būti moterimi, mat matė, kaip kažkur dama tapo vyru ir dar prisiteisė krūvą pinigų už tai, kad jos šalyje nepadarė tam tikrų operacinių manipuliacijų, po kurių jos fasadas ir ne tik, pradėjo panėšėti į vyro. Bet gerbiami teisėjai bei užjūrio daktarai pamiršo, ką ten užmiršo, jie net nenutuokia, kad tos moters nei siela, nei dvasia nepasikeitė – išorė tik kamufliažas, o jei norit tiesos – apsėdimas tų jėgų, kurios aprašytos kitame meilės himno autoriaus laiške.   
      Ir čia ,,aukos“ kaprizams palaikyti įsijungia visa uošvija, dar kai kurie prijaučiantys nesveikos orientacijos piliečiai, ir dabar ne tik kad kiaulės neparduosi, dabar, brolyti, tau reikia skirtis, nes tu juk nenori žmonos – pusiau vyro pusiau moters, ar taip?
      O uošviams nė motais! Jiems visai nesvarbu, kad reiks perrašyti gimimo metrikus ar panašiai – jie palaiko savo dukrelę. Kaip? Nagi, pradeda rašinėti laiškus į platųjį pasaulį, kaip čia ją skriaudžia, nesupranta, koks žiaurus vyras ir kokie neteisingi įstatymai šalyje. Laisvės, laisvės!

     ***   
      Gal dar ne visi žinome, kad tam tikri žmogaus norai nėra vien jo inspiruoti. Kieno dar, paklausite? Yra būtybės, kurios egzistuoja ketvirtame – dvasiniame matmenyje, būtent su jomis turi reikalų egzorcistai, ir ne tik jie. Štai šios būtybės – tikrai ne ufonautai – ir yra daugelio visuomenėje vykstančių daugiau nei keistų reiškinių bei katastrofų priežastis. Tad kaip dalijamės visuomenės problemomis, taip pasidalykime ir žiniomis, kas tą visuomenę įtakoja!
      Brangieji! Egzistuoja sutemų jėgos, bet šiuo atveju mano noras būtų toks – jei pripažįstame, kad mūsų perskaitytas himnas meilei yra neeilinio grožio, kuriam vargiai ar rasime analogų, – žmogus, parašęs šį himną, yra apaštalas Paulius – tada galim perskaityti ir jo parašyto laiško ištrauką Mažosios Azijos Bažnyčioms (Ef 6, 11–12). Šįkart aš jos plačiai nekomentuosiu – yra krikščioniškas GNC, ,,Marijos radijas“, žurnalai ,,Tapati“, ,,Artuma“, ,,Gyvieji Šaltiniai“, laikraštis ,,Ganytojas“ – ten galima plačiau pasiskaityti apie visas mus dominančias temas.
      Nors galima ir atskleisti tai, kas žinoma nuo seno, ir pasidalyti tuo, apie ką Bažnyčia dabar jau kalba atvirai, juolab, kad ne kartą teko akis į akį susidurti su šitomis jėgomis per egzorcizmo seansus.
      Laiške yra tokie žodžiai: ,,Mes grumiamės ne su krauju ir kūnu, bet su <...> tamsybių pasaulio valdovais ir dvasinėmis blogio jėgomis…“ (Ef 6, 12). Kaip tvirtino įžymūs karvedžiai, priešo armijos pažinimas – pusė pergalės!
      Dvasinės blogio jėgos – tai piktosios dvasios, kurių yra daugybė rūšių. Šios būtybės sukelia žmonėms emocines krizes, blogus įpročius, lytinius iškrypimus, fizinius skausmus ir įvairias negalias! Šios būtybės yra kontroliuojamos šėtono (didžiausio Dievo ir žmonių priešo), ir yra pasiųstos sugriauti žmogaus asmenybę. Šie demonai kankina, vargina, žeidžia, o kada jiems pasiduodama, jie gali visiškai užvaldyti asmenybę (apsėsti). Jie neturi savo fizinių kūnų, todėl ieško kūno, per kurį galėtų išreikšti save. Pirmenybę jie teikia žmogaus kūnui, bet gali apsigyventi ir gyvuliuose, ir namuose! Jie sukelia avarijas keliuose – policija, o taip pat ir ne vienas vairuotojas, gerai žino padidintos rizikos (avaringumo) zonas įvairiuose keliuose, miestų vietose. Naujoji Lietuvos turistų ,,Meka“ – Merkinės piramidė – tų pačių jėgų inspiruota.
      Kiek žmogus pasišovęs daryti blogį, – suprasdamas tai ar ne, tiek blogis – piktosios dvasios tarpsta jame ir yra žmogžudysčių bei įvairių nusikaltimų iniciatorės. Todėl labai blogai, kai per televiziją skaitomi ir sudarinėjami horoskopai, buriama, rodomos būrėjos ir liaupsinamas jų gyvenimo būdas, kviečiami ekstrasensai ir net šamanai… Būrimas, astrologinės prognozės – tai bendravimas su piktosiomis dvasiomis. Štai su kuo kontaktuoja mūsų TV laidų ,,herojės“, veikiau flirtuoja – su dvasinėmis blogio jėgomis! Patikėkite, gyvenant blogio apsuptyje toks flirtas reiškia tikrų tikriausią pražūtį. Neatsivertusiam žmogui tai gal tik nuotykis, ir jei griūna jo gyvenimas (daug likimų ir gyvenimų dar grius, jeigu šalyje nebus sustabdyta būrėjų ir astrologių invazija į mūsų gyvenimą), tai nurašoma likimui. 
      Bet atgimę iš naujo, tikintieji Kristumi žino, kad gyvenimas griūna ne likimo, bet jėgų, stovinčių už tų žmonių, kurie jums buria, paveikti! Ir alternatyvos čia nėra – flirtas su blogio jėgomis vadinasi magija, o tai – okultizmo sfera. Tiek juodoji, tiek baltoji magija – perdažyta juodoji – yra mūsų gyvenimo spąstai, arba nemokamas sūris pelėkautuose.
      Vien tik pagalvojus darosi bloga, kas būtų, jeigu vestum moterį, kuri yra paveikta šio viduramžių amato subtilybių…

     ***        
      Štai taip galima tapti ne tik normalios, bet ir amoralios šeimos nariu. Daug kas įvyksta dėl nežinojimo, bet kai kas įvyksta ir iš anksto kai kam suplanavus…
      Net biznyje yra galimybė tapti melo bendraautoriumi. Kaip? Pavyzdžiui, reklamuojant kokį nors gazuotą vandenį tvirtinti, kad jis yra kalcio panacėja tarp kitų produktų! Nors kompetentingame medikų leidinyje aiškiai parašyta, kad visi gazuoti gėrimai dėl didelio angliarūgštės kiekio, kurių pH yra mažesnis nei 3,5, patekę į organizmą skatina šlapimo išsiskyrimą. Anglies dvideginiu prisodrinti gėrimai didina organizmo rūgštingumą, dėl kurio mažėja kūno skysčių kiekis, ir iš mūsų organizmo išpumpuojamas tas pats kalcis, dėl kurio mums rekomenduojama gerti tą gazuotą vandenį.
      Netekus daug skysčių, o su juo ir daugybės svarbių mineralų – Ca, Na, K, Mg – didėja kaulų retėjimo galimybė. Štai ką mums siūlo reklama! To pasėka – itin populiari mūsuose liga – osteoporozė.  Kaulai retėja, blogai gyja lūžę kaulai.
      Yra melas dėl nežinojimo, o yra ir iš anksto pasvertas ant nematomų svarstyklių… Niekas šiame pasaulyje nevyksta šiaip sau. Neutralumo, kurio gal būt kai kas viliasi, šioje Žemėje nėra. Yra tik dvi jėgos Visatoje – tai Viešpats Jėzus ir Jo bei žmonijos sielų didžiausias priešas. Kas jis? Paskaitykite to paties meilės himno autoriaus laiško efeziečiams 6 skyrių, ten daugiau negu aiškiai aprašytos žmoniją valdančios jėgos.
      Už daugelio žmogaus poelgių stovi kokia nors dvasia, dažnas žingsnis inspiruotas jėgų – geranoriškų arba pikta trokštančių…

     ***          
      Tad ką toliau daro mūsų jaunasis, kai jo namuose užrakinamos spynos, kurios turėtų būti atrakintos? Nagi pradeda skyrybų procesą! Bet ,,linksmiausios“ dienos dar priešaky… Nežiūrint visų teisėtų mūsų herojaus norų, uošviai ir visi, nežinia kuo, kur ir kada prisiekusieji, net nesiruošia jo atleisti iš vyro ir žento pareigų.
      Kodėl? Priežastys įvairios: mes tau prieš vedybas davėme daug pinigų ir įvairiausių dovanų (gal ir ŽIV?), tad malonėk – kompensuok! Neturi iš ko? Tada sėdėk su mumis vienoje geldoje ir daug nepurkštauk, nes sukompromituosim tave – turim patirtį!
      Arba kaip ,,Stepančikovo dvaro“ herojus Foma, manipuliuodami savo neįkainojamu reikalingumu – mylinčiųjų būrelis, į kurį negali įstoti, o įstojęs, negali išstoti – tai paleidžia iš savo ,,meilės“ glėbio, tai vėl bando manipuliuodami sugrąžinti atgal arba pradeda šantažuoti – ką padarei, o dar daugiau tuo, ko niekada nepadarei! Taip pat baugina – jei reiks, ir žudiką nusamdysim…
      Ką toliau daro mūsų herojus? Supratęs, kad centralizuota demokratija yra daugiau negu keistas reiškinys, nusprendžia emigruoti į kitokio pobūdžio demokratijos šalį, kur moralė – sąvoka nereliatyvi, t.y. nepainiojama su A. Einšteino reliatyvumo teorija; kur laisvė nesmaugiama apsivyniojusiomis aplink kaklą bedieviškomis direktyvomis, lyg gimęs kūdikis bambagysle, dėl kurių daugelis it suparalyžiuoti, supančioti gėdos, baimės ir įvairių nebūtų kalčių, negali nei prasiveržti, nei užimti jiems priderančių pozicijų. 
     Kur modernusis liberalizmas nėra tiek pažengęs, kad nebeatskiria moters nuo vyro; kur moralė, ekonomika ir politika kartu neverda purviname katile; kur yra bausmės už moralinius nusikaltimus ir kur vaikus auklėja tėvai, o ne atvirkščiai – ir, jei reikia, beržine ,,koše“. Kur sandraugos ar sąjungos laisvo pobūdžio rekomendacijos priimamos pagarbos ir savigarbos atmosferoje, o ne taip, lyg virš galvos kabotų Damoklo kardas; kur žmogaus gyvybė yra vertinama, ir kur nušovus žmogų, noriai ieškomi, nedangstomi ir randami nusikaltėliai. 
     Kur nėra visuotinės baimės ir gerbiamas žmogus, įstatymai, pasitikėjimas ir tikėjimas valdžia ir Kūrėju; kur visuomenė netyli, bet, jei reikia, kovoja už žmogiškąjį orumą; kur neabejojama armijos, tautos kalbos, šalies ribų būtinumu ir pačių išskirtine teise elgtis su savo energetika ir šalies resursais taip, kaip patiems atrodo ir reikia; kur sveikai įvertintas Rytų ,,draugiškumas“ – Tarybų valdžia plius visos šalies elektrifikacija – ir pagaliau padaromos visiems laikams išvados iš praeities. 
     Kur tavo vaikų nemoko TV būrėjos, astrologės ir prie jų prisiplakę įvairaus plauko šarlatanai. Kur valdžia bent kiek morali, ir nesilanksto prieš keistų polinkių ponus iš svetur. 
     Ir galų gale – kur sąvokos Dievas, Tėvynė ir Bažnyčia žengia greta. Na… ir kur nedraudžiama laisvai kalbėti apie įvairius kitus ,,kur“.
     Žinoma, negalima tvirtinti, kad padėtis nesikeis ir jaunasis negrįš bent į savo šalį, nes… visada išlieka viltis, tikėjimas ir meilė, iš kurių meilė – pati didžiausia! 

          2008 08 09